Endometriozis (Çikolata Kisti) Nedir ?
Endometriozis hastalığının belirtileri nelerdir?
- Ağrılı adet
- Ağrılı cinsel ilişki
- Adet öncesinde karın ağrısı
- Sırt ağrısı
- Büyük tuvalette ağrı olması.
Hastalığın başka belirtileri görülmemesine karşın, hamile kalmakta güçlük çeken bazı kadınlarda endometriozis hastalığına sıkça rastlanmaktadır.
Endometriozis (Çikolata Kisti) Kısırlığa Nasıl Yol Açar?
- Düzensiz doku oluşumu tüplerin ve/veya yumurtalıkların pozisyonunu ve şeklini bozabilir.
- Endometrial dokudan salgılanan mukus tüpleri tıkayarak, yumurtanın geçişini engeller.
- Endometrial Kist (Çikolata Kisti), yumurtalıkların içine doğru gelişim gösterebilir bu durumda da yumurtanın gelişim gösterdiği bölge zarar görür ve enflamasyon görülür.
- Oluşan enflamasyon beyaz kan hücrelerinin sayısında artışa neden olur ve oluşan çok sayıda makrofaj yumurta ve sperm hücrelerine yabancı bir madde gibi saldırabilir.
- Endometriozis aynı zamanda düşük progesteron ile ilişkilidir. Bu durum da beraberinde implantasyon problemleri doğurur.
Endometriozis Tanısı Nasıl Konur ?
Özellikle menstruasyonun başladığı yaşlardan daha sonra ortaya çıkan ve artan şiddeti zaman içerisinde artan adet ağrıları endometriozis konusunda uyarıcıdır.
Jinekolojik muayene ile endometriozisin tanımlanması oldukça zordur. Vajen ile rektum arasındaki dokuda yer alan odakların saptanması şiddetli bir endometriozis varlığını düşündürür.
Yapılan ultrason incelemeleri ile de endometriozis tanısı konulamaz. Bu şekilde yalnızca endometriozise bağlı olarak gelişmiş olan çikolata kistleri görülebilir.
Endometrioziste kesin tanı ancak laparoskopi ile direkt olarak görülerek konulmaktadır.
Endometriozisin tedavisi nasıl yapılır?
Uygulanan tedavilerin amacı ağrıyı gidermek ve kısırlığı ortadan kaldırıp gebe kalmayı sağlamaktır. Bu amaçla değişik tıbbi ve cerrahi tedaviler uygulanabilir.
Tıbbi tedaviler ağrı kesmenin dışında, endometriozisin östrojene (kadınlık hormonuna) bağımlı bir hastalık olması prensibine dayanır.
Hamilelik ve menopoz endometriozis oluşumunu engelleyen iki doğal durumdur. Hormonal tedavilerde amaç aslında bu iki doğal durumu taklit etmektir.
Her iki durumda da rahim iç zarı üzerindeki östrojen hormonu etkisi ortadan kalkacağından yanlış yerde yerleşmiş olan dokunun da baskılanması beklenir.
Öncelikle tıbbi tedavilerle sorunlar giderilmeye çalışılmalı ancak eğer büyük çikolata kistleri ya da tıbbi tedaviyle giderilemeyen ağrı gibi sorunlar varsa cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Laporaskopik cerrahi tedaviyi takiben en geç bir 6-8 ay içersinde kendiliğinden gebelik oluşmaz ise yumurtlamanın uyarılması ve rahim içine sperm aşılanmasıyla bu şans arttırılabilir.
Ancak ileri düzey endometrioziste ve kadının yaşının 35 ve yukarısında olduğu ya da infertilite sebebi olabilecek ek faktörlerin varlığında tüp bebek tedavisine başvurmakta gecikilmemelidir.
Tüp bebek tedavisiyle endometriozis hastalığı olan kadınlarda yaşlarıyla orantılı olarak tek bir denemede % 60’a varan oranlarda gebelik sağlanabilmektedir.
İlk denemede gebe kalamayan kadınlarda elbette tüp bebek tedavisini tekrarlamak gerekmektedir. Tekrarlayan denemeler ile sonuçta gebelik şansı büyük oranda yakalanabilmektedir.