Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır
Gebelikte planlanan kilo artışı 10-12 kilogramdır. Daha fazla kilo almak gebelik sürecinde bazı sıkıntılara ve doğum sonrası kalıcı hasarlara neden olabilir.
İlk üç aylık dönemindeki folik asit takviyesi genellikle yeterlidir. Gebeliğin ikinci yarısından itibaren bir Multivitamin ve Demir ilacının eklenmesi uygun olacaktır.
Sık ama az yemek kan şekeri dalgalanmasından korur. Ayrıca midenin aşırı dolmasına bağlı gelişebilecek hazımsızlık problemleri de azalır.
Özellikle bulantıların sık olduğu ilk haftalarda kuru katı tuzlu gıdalar tüketilmesi bulantının azalmasına yardımcı olacaktır.
Gebelik dönemi boyunca bolca su içilmelidir. Bu hem böbrekleri çalıştırır, hem de kabızlığı engeller.
Gebelikte tuzun fazla tüketilmesi damarlardaki sıvı miktarını azaltacak, bacaklarda şişliklere ve tansiyon yüksekliğine neden olacaktır. Bu nedenle yiyeceklere normalden fazla tuz eklenmemelidir. Tuz tüketimi için iyotlu tuzların tercih edilmesi yerinde olacaktır.
Gebelikte yükselen hormonlar mide boşalmasının yavaşlamasına neden olur. Ayrıca haftalar ilerledikçe büyüyen rahim, karın içinde yer kaplayarak bağırsak hareketlerini zorlaştıracaktır.
Lifli gıdaların tüketilmesi kabızlık ve diğer sindirim sistemi sıkıntılarına iyi gelmektedir. 5-6 dilim çok tahıllı ekmek hem kabızlığı önler hem de besinsel kazanç sağlar.
Gebelik döneminde kalsiyum ihtiyacı iki katına çıkar. Günlük bir bardak süt veya süt ürünleri (yoğurt, peynir gibi) tüketilmelidir. Süt hem kalsiyum hem de hayvansal protein açısından önemli bir gıdadır.
Yumurta her gün güvenle tüketebilir. Sarısı 300 mg kolestrol içeriği ile günlük gerekli olan tüm kolestrol miktarını sağlar, beyazı ise yüksek besin değerine sahiptir.
Haftada iki kez balık tüketimi, özellikle bebeğin beyin gelişimini olumlu etkileyen omega-3 açısından yeterli olsa da gebeliğin ikinci yarısından itibaren dışarıdan eklenmesi uygun olur.
Kahve ve çay içerdikleri kafein nedeniyle uyku problemlerine yol açabilirler. Ayrıca çay içinde bulunan teofilin maddesi, bağırsaklardan demir emilini bozarak kansızlığa neden olabilir.
Bu nedenlerle kahve ve çay tüketimi için uygun olan sınır günde iki fincan olarak belirlenmiştir.
Doğal, hiçbir katkı maddesi içermeyen nane, limon, ıhlamur, kuşburnu, papatya gibi bitki çayları gebelikte bolca tüketebilir.
Hamur işleri, ağdalı tatlılar, kızartmalar ve kola tüketiminden kaçınılmalı.
Alkol ve sigara asla kullanılmamalı.
Yapay katkı maddeli tüm yiyecekler anne ve bebek için risk içerirler.