Gebelikte Dört Boyutlu Ultrason ve RenkliDoppler
Ultrasonografi, yani daha bilinen adıyla ultrason, gebelik boyunca doktor tarafından bebeğin anne karnında takibi için kullanılan bir teknolojidir. Ultrasonda, ses dalgalarının plasenta ve bebeğin organlarına çarpıp geri dönmesiyle görüntü oluşmaktadır.
Gebelik haftası, kemik ölçümleri, kafa çevresi, ense kalınlığı gibi takipler ultrasonla yapılabilmekte, olası bir risk erken teşhis edilmekte ve bebek henüz anne karnındayken müdahale mümkün olmaktadır.
Ayrıntılı ultrason bebeğin organ gelişiminin tamamlandığı ve kemik yapıların henüz tam gelişmediği bir dönem olan 18-24. haftalar arasında yapılmalıdır. Bu inceleme özel eğitim almış hekimler tarafından yapılır.
Çözünürlüğü ve görüntü kalitesi yeterli bir cihaz ile tüm sistem ve organlar dikkatli bir şekilde gözden geçirilir. Amaç, bebekte oluşmuş doğumsal kusurların ve bazı anomalilerin önceden tespit edilmesidir.
Ayrıca ekokardiyografi ile doğumsal kalp kusurları önceden saptanabilir.
Ayrıntılı ultrason inceleme süresi, bebeğin pozisyonu ve amnion miktarı ile de ilişkili olarak, 30-45 dakika sürebilmektedir.
Bebeğin sırasıyla kafa içi yapıları, yüzü, boynu, göğüs kafesi, kalbi, karın boşluğu organları, genital bölgesi, kol ve bacakları ile omurgası ayrıntılı olarak incelenir.
Bunun yanı sıra yarık damak ve dudak anomalilerinin saptanmasında da dört boyutlu ultrasonun yararlı olduğu bilinmektedir.
Ancak ultrason teknolojisindeki tüm gelişmelere karşın, en iyi cihazlar ve en tecrübeli uzmanların varlığında bile doğumsal kusurların ancak %70-80’i tespit edilebilmektedir.