İdrar Kaçırma ve Tedavisi
Halk arasında idrar kaçırma olarak adlandırılan üriner inkontinans söylemeye çekinse de hemen hemen bütün kadınların yaşadığı genel rahatsızlıklardan biridir.
Özellikle menopoz sonrasında kadınların büyük bir çoğunluğunda görülmektedir.
Stres inkontinans; gülmek, egzersiz yapmak ve hapşırmak gibi karın içerisinde basıncın artmasından kaynaklanan idrar kaçırmadır.
Pelvik taban kasları alt idrar yolunu tutan kaslardır. Bu kasların güçlü olması idrar geldiğinde onu sıkarak tutulmasını sağlamaktadır.
Menopoz, vakum ile doğurma, normalden daha iri bebek doğurma, fazla sayıda yapılan doğumlar ve aşırı kilo stres inkontinasa yol açan durumlardır.
Urge inkontinans; halk arasında sıkışma tipi idrar kaçırma olarak bilinse de tıp dilince genellikle detrussor instabilitesi olarak adlandırılır.
Bu tipte tuvalete gitme ihtiyacı doğar doğmaz tuvalete yetişemeden idrar kaçırılması görülür.
Genellikle mesane dolması ya da uyarılmalardan dolayı mesanenin kendiliğinden kasılması sonucu meydana gelir.
Sık geçirilmiş mesane enfeksiyonları, omurgada oluşan travma, ileri boyuta ulaşmış bel fıtığı ve diyabet gibi kas hastalıkları geçiren kişilerde daha çok görülür.
Karma inkontinans; miks tip idrar kaçırma olarak adlandırılan bu tip, karma idrar stres idrar kaçırma ve sıkışma tipi idrar kaçırmanın bir arada görülmesi ile oluşur.
Menopoz, vakum ile doğurma ve iri bebek doğurma gibi durumlar ile birlikte bel fıtığı diyabet ve kas hastalıklarını birlikte geçiren kişilerde daha sık görülür.
Taşma tip idrar kaçırma; halk arasında taşma tip olarak adlandırılsa da tıp dilinde overflow inkontinans olarak adlandırılan bu tip mesanenin aşırı gerilmesinden dolayı meydana gelmektedir.
Mesane içerisinde dolum kapasitesinden daha fazla idrar birikmesi sonucu idrara çıkma hissi gelmeden damlalar halinde idrar kaçırılır.
Bu tip hastalar mesanelerinin hiçbir zaman boşalmadığı hissine kapılırlar.
Diyabet, omurilikten doğan yaralanmalar ve pelvik ameliyat gerçekleştiren kişilerde bu tipin görülme olasılığı daha yüksektir.
Sfinker yetersizliği; Stres idrar kaçırma tipinin bir çeşididir. Genellikle başarısız geçen idrar torbası ameliyatlarının ardından meydana gelir.
Üriner inkontinanas tanısı anamnez, muayene, 24 saat içeren idrar günlükleri, idrar yapımı tamamlandıktan sonra kalan idrar miktarına bakılması, ürodinamik tetkikler ile konur.
Tedavi için birden fazla seçenek bulunmaktadır. Bunlar;
- Konservatif tedavi ( kegel egzersizleri, biofeedback terapisi, manyetik innervasyon),
- İlaç tedavisi (östrojen tedavileri ve antideprasanlar),
- Cerrahi tedaviler ( karından gerçekleşen ameliyatlar, vajinadan gerçekleşen ameliyatlar, sububretral yanma, idrar torbasının yukarı kaldırılmasıdır.)