Miyom (adenomyozis) Tedavisi ?

Miyom, rahimde ortaya çıkmakta olan, rahim duvarlarından kaynaklanan, çapları itibariyle genel olarak 1-15 cm arasında değişim gösteren ancak daha büyük ölçülere de ulaşabilen, genel olarak iyi huylu olan tümörlerdir.
35 yaşını geçmiş olan her 4 kadından birisinde muayene yada ultrason incelemesi sonucunda miyom saptanmaktadır.
Miyomlar genel olarak üreme çağlarında ve gebelik durumlarında yaklaşık olarak 2-3 kat kadar büyüme göstermektedirler. Menopozda miyomlar genellikle küçülme eğilimine girmektedirler.
Submuköz Myomlar ; Kadınların rahminin iç tabakasında oluşup ve rahim boşluğuna doğru büyüme gösteren bu miyom türleri, en çok kanama oluşturan türdür.
İntramural Myomlar ; kas tabakasına yerleşen bu myom türü kadında adet süresinin uzaması ve kanamanın artmasına neden olarak kansızlık oluşturur.
Ayrıca karın ağrısı ve şişkinlik, dolgunluk hissi oluşturur. Mesaneye baskı nedeniyle sık idrara çıkma gibi şikayetlere neden olmaktadır.
Subseröz Myomlar ; Bu türdeki miyomlar, dışa doğru büyüme özelliğini göstermektedirler.
Kanama sorununa yol açmazlar ancak dolgunluk hissi, karın ağrısı ve sık idrara çıkma bazen de kabızlık gibi sorunlar oluşur.
Tedavi kararının verilebilmesi konusunda hasta olan kişinin yaşı önemli bir faktördür.
Genç yaşta miyom sorunu yaşayan kişilerin, gelecekte büyüme ve soruna yol açma riski yüksek olan miyomları, genellikle tedavi edilmektedir.
Ancak yaşı menopoza yakın olan kadınların şayet miyomları büyüme eğiliminde değilse ve herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa herhangibir tedavi gerekmez. Sadece yıllık izlem yeterlidir.
Hormon Tedavisi
Miyomu olan kadına, GnRH agonistleri verilerek östrojen hormonu düzeyi düşürülür ve yalancı menapoza sokulur.
Böylelikle miyomlarda küçülme ve hasta şikayetlerinde azalma yaratılır. Ancak hormon tedavisinin kesilmesiyle birlikte, miyomlar tekrar hızlı büyüme eğilimine girer,
Hormon tedavisinde kullanılacak olan bu ilaçlar, uzun süre kullanılırlarsa; kadında osteoporoz (kemik erimesi) ve şiddetli derecede menopoz belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Miyomektomi
Miyom rahatsızlığı olan kişilerin, rahminde bulunan miyomların birer birer dışarıya çıkarılması işlemidir.
MR tetkiki sonucunda hastanın rahmi içinde bir adet yada yüzeysel olarak yerleşmiş olan birkaç tane miyom varsa; miyomektomi yöntemi uygun bir yöntem olarak tercih edilebilir.
Bu yöntem özellikle genç yaşta olan kadınlarda doğurganlık potansiyelinin korunması amaçlı tercih edilmektedir.
Miyomektomi yöntemi, genel olarak kişinin karnından açık ameliyat olacak şekilde uygulanmaktadır.
Ancak uygun olarak belirlenmiş olan kişilerde laparoskopik yöntemlerle de uygulanabilir.
Histerektomi
Miyom rahatsızlığı olan hastaların, genel anesteziye alınarak, rahimlerinin tamamen alınması uygulamasıdır.
Menopoza girmiş olan yada ilerleyen zamanda hiçbir şekilde gebelik istemeyen hastalarda ve çok fazla sayıda miyomu olan hastalarda uygulanmakta olan yöntemdir.