Rahim Ağzı Hastalıkları
Rahim ağzı (serviks) bölgesi, rahimin vajinaya yakın olan alt kısmıdır. Vajinaya diğer genital organlardan daha yakın olduğu için iltihaplanma ihtimali daha fazladır.
Rahim ağzı denince akla gelen ilk hastalık son yıllarda erken teşhis ve tedavisi için yoğun kampanyalar yapılmakta olan rahim ağzı kanseridir.
Rahim ağzı kanseri (serviks CA)
Dünyada kadınlar arasında en fazla görülen ikinci kanser türüdür. Bu kanserin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri çok bulaşıcı ve tehlikeli olan HPV adlı virüsün rahim ağzına yerleşmesidir.
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanseri de hücrelerin anormal bir şekilde ve sayıda çoğalmasıyla meydana gelmektedir.
Belirtileri anormal kanama, karın ağrısı, ilişki sonrasında kanama şeklinde görülür. Hastalığın erken dönemde tanınabilmesi pap-smear adı yerilen bir tarama testi ile yapılmaktadır.
HPV virüsüne karşı aşı mevcuttur. Aşı ile hastalık önlenebilir ve düzenli aralıklarla yapılacak pap-smear testi erken teşhisi ve tedavisi mümkün olur.
Rahim Ağzı Enfeksiyonu (Servisitis)
Çeşitli bakteri ve virüslerin rahim ağzına yerleşmesi ile enfeksiyon oluşmaktadır.
Tampon ve spiral kullanımına bağlı olarak da enfeksiyon görülebilmektedir.
Rahim ağzı enfeksiyonlarının en sık belirtisi vajinal akıntıdır. Lekelenme şeklinde kanamalar da rahim ağzı enfeksiyonu şüphesi yaratmaktadır.
Enfeksiyonlar jinekolojik muayene ile teşhis edilebilirler ve genellikle ilaçla tedavisi mümkündür.
Rahim ağzında enfeksiyon nedeni olan mikroorganizmalar şunlardır:
-mikoplazma
-klamidya
-neisseria (gonore-belsoğukluğu)
Rahim ağzı enfeksiyonları sıklıkla belirti vermeden seyrederler, ancak bu hastalıkların yukarı tırmanarak rahim ve tüplerde enfeksiyona yol açmaları kısırlık gibi ciddi sonuçlara yol açmaktadır.
Yıllık jinekolojik muayeneler sırasında bu enfeksiyonlar açısından yapılacak değerlendirmeler ile bu sıkıntıların önüne geçilebilinir.
Servikal Polip
Polipler, rahim ağzı bölgesinde oluşan genelde iyi huylu kitlelerdir. Jinekolojik muayene sırasında teşhis edilebilir ve basit bir operasyon ile alınabilirler.