Rahim Sarkması ve Tedavisi

Genital bölgede, kemik çatı içinde yer alan organlar kendilerini sabitleyen çeşitli bağlar sayesinde ancak sınırlı olarak hareket edebilirler.
Yaş ilerledikçe ve özellikle doğum sayısı arttıkça bu bağlar özelliklerini yitirir ve genital organlar vajina içine doğru sarkar.
Bazen sarkma öylesine belirgindir ki, kadın vajina girişinde rahim ağzını eliyle hissedebilir.
Bazen öksürme, hapşırma, ağır bir nesne kaldırma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda kadın vajina içerisinde bombeleşen idrar torbasını eliyle hisseder.
Sıklıkla rahim sarkması, idrar torbası sarkması ve rektum sarkması beraberce görülür.
Kimlerde Görülür?
Genital organlarda sarkma özellikle çok sayıda zor doğum yapmış kadınlarda görülür.
Uzun süren doğumlar genital organları yerinde tutan bağların uzaması, bazı bölgelerden yırtılması ve böylece organları yerinde tutma işlevlerinin azalmasıyla sonuçlanır.
Sezaryan ile doğum yapmış olan kadınlarda ve hiç doğum yapmamış kadınlarda sarkma nadiren görülür.
Ne Gibi Belirtiler Verir?
Rahim sarkması tek başına olduğunda kadının özellikle ayakta durduğunda, öksürdüğünde, hapşırdığında ve ıkındığında ağrı ve alt bölgede dolgunluk hissetmesine neden olur.
Çok ileri durumlarda sarkma rahimin vajinadan tümüyle dışarı çıkmasıyla sonuçlanır.
Sarkmanın şiddetinin artmasıyla birlikte gülme, ayakta durma gibi durumlarda da idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar.
En ileri ve oldukça ender görülen durumlarda idrar hiç tutulamaz ve idrar torbasına gelen idrar burada depolanmadan direkt olarak dışarı boşalır.
Rektum sarkması çoğu durumda özel bir sorun yaratmamakla birlikte kabızlık sorunu yaşanmasına neden olabilir.
Genital organlarda sarkma sorunu yaşayan kadınların diğer bir sorunu da zor doğumlarda ortaya çıkan yırtıkların vajina girişini genişletmiş olmasıdır.
Bu durum kadının eşiyle cinsel ilişkide sorunlar yaşamasına neden olabilir.
Nasıl Tanı Konur?
Genital organ sarkması hiçbir sorunu olmayan bir kadında tesadüfen saptanabileceği gibi sıklıkla idrar kaçırma veya “alt bölgede dolgunluk hissi” yaşayan bir kadının jinekolojik muayenesi esnasında sarkmanın görülmesiyle konur.
Nasıl Tedavi Edilir?
Ailesini tamamlamış bir kadında genital organ sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli genellikle rahimin vajina yolundan çıkarılması (vajinal histerektomi) ve ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıkların çıkarılması şeklindedir.
İdrar kaçırma sorununun tedavi edilmesi için daha farklı ameliyat tekniklerinin kullanılması gerekebilir.