Yumurtalık Kistleri
Yumurtalıklar, karının alt bölgesinde simetrik bir şekilde yerleşmiş, 3-4 cm. uzunluğunda iki adet olarak yer alan organlardır. Dişi üreme hücreleri olan yumurtaları barındırdıkları için bu ismi almışlardır.
Bir kadının hayatı boyunca sahip olduğu tüm üreme hücreleri, yani yumurtalar burada korunur ve ergenlik döneminde olgunlaşan bu yumurtalar her ay bir tane olmak üzere karın boşluğuna bırakılır.
Yumurtalık Kistleri
Yumurtalıklarla ilgili en yaygın görülen hastalık kistlerdir. Kist, genel tanım olarak yumurtalıkların içinde oluşan ve içi su dolu keseciklerdir.
Adet görülen üreme dönemindeki kistler genelde zararsızdır ve belli bir büyüklüğe ulaşmadan müdahale edilmemelidir.
4-5 cm. genişliğine ulaşan kistler doktor tarafından takip edilmeye başlanmalıdır ve ilaç tedavisine rağmen büyüme devam ettiği takdirde kistin cerrahi olarak alınmasına karar verilmelidir.
Bununla beraber menopoz döneminde rastlanan yumurtalık kistleri ise çoğunlukla ilaç tedavi süreci beklenmeden alınmalıdır.
Hastalarda yumurtalık kistlerin varlığı ile adet düzensizliği ve karın ağrısı oluşabilir.
Bunun dışında bazı hastalarda yumurtalık kistleri hiçbir şikayete neden olmadan, rutin takipler sırasında da saptanılır.
Kistlerin kesin tanı jinekolojik muayene ve ultrason ile konulabilir.
Yumurtalık Kanseri (Tümör)
Kanser, normal dışı çoğalan hücrelerden oluşmaktadır. Yumurtalıklarda da bu şekilde çoğalan ve kötü huylu diye tabir edilen hücreler oluşabilmektedir.
Böyle bir durum varlığında kasık ağrısı, şişkinlik-ağırlık hissi, kabızlık, bulantı ve kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Ancak yumurtalık kanseri çoğu zaman erken dönemde belirti vermemektedir.
Bu kanserin tanısı jinekolojik muayene ve ultrasona ek olarak kan tahlilleri ile yapılabilmektedir.
Tümörlerin karakterinin anlaşılmasının ardından tedavisi cerrahi ile yapılır, çıkarılan parçanın patolojik olarak incelenmesi yapılır.
Yumurtalık kanserinin belirtileri oldukça geç dönemde ortaya çıktığı için erken tanısı oldukça zor olmaktadır.
Hastalıklara karşı alabileceğiniz en etkili önlem, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmenizdir. En doğru tanı ve tedavi doktorunuz tarafından yapılacaktır.